Ankara Matbaacılar Odası’ndan istihdamı artıracak proje

Ankara Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkârlar Odası ve Fotoğraf Sanatı Kurumu Derneği ile Hangar Marka İletişimi, Reklam ve Yayıncılık Hizmetlerinin sektörün sorunlarının çözümü amacıyla geliştirdiği “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi" Hibe Programı’na kabul edilen Nitelikli Grafik Tasarımcı Yetiştirme Projesi” açılış toplantısı Alba Otel’de gerçekleştirildi.

Açılışa Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Hüseyin Gürbüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Matbaacıları Derneği Başkanı Kenan Ünlü, Fotoğraf Sanatı Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uçar, Proje Koordinatörü Seyit Ahmet Peköz, sektöre uzun yıllar hizmet vermiş matbaacılar, grafikerler ve projede eğitim alacak kursiyerler aileleriyle birlikte katıldı.

Grafik tasarımcıların, matbaaların beyni olduklarını belirten Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Hüseyin Gürbüz, yaptığı konuşmada “Nitelikli tasarım bizim sektörümüz için olmazsa olmazlardandır. Çünkü ürünü öne çıkaran baskı materyalleriyle birlikte tasarım olmaktadır. İyi bir tasarımcı ise piyasada kolay yetişmiyor. Matbaa ve reklamcılık işlerinde, grafik tasarım tabanlı programları ustaca kullanabilen grafiker, tasarımcı, dizgici sayısı yetersizliği, sektörde faaliyet gösteren ajans, matbaa alanlarında uzmanlaşmış tasarımcı bulunamaması işgücünün sektörel bilgi yetersizliğinden kaynaklanıyor. İyi yetişmemiş personel istihdamı ise sektördeki firmaları maddi zarara uğratmakta ve zaman kaybettirmektedir.

Sektörün nitelikli işgücü bulamama sorununun temelinde yatan diğer bir neden de sektörün kendi ihtiyacına yönelik geniş çaplı projeler üretmeye odaklanmaması olduğu değerlendirilmektedir. Ankara Matbaacılar Odası olarak, hem gençlerimizin sorunlarının çözülebileceği ve yaşam enerjilerinin olumlu alanlara yönlendirilerek ekonomimiz açısından da değerlendirilebileceği hem de biz işverenler açısından gerekli niteliklere sahip donanımlı işgücünün yetişebilmesi için çalışmalar yapmakta ve projeler üretmekteyiz. Böylelikle sektörümüzdeki işletmelerin sorunlarının çözülmesine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

Bu proje kapsamında 40 işsiz ve ekonomik durumu iyi olmayan gencimize kapsamlı ve kaliteli bir eğitim vererek sektörümüze yönelik nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Proje sonunda eğitimini başarı ile tamamlayan gençlerimize sertifika verecek ve işletmeler ile irtibata geçmelerine destek olacağız.” ifadelerini kullandı.

Projede fotoğraf alanındaki eğitimleri verecek olan Fotoğraf Sanatı Kurumu’nun Başkanı Mehmet Uçar ise “Fotoğrafçılık alanında çalışmayı düşünen kimselerin fotoğrafın bütün inceliklerini çok iyi öğrenmeleri gerekir. Temel bilgileri öğrenmek yetmez. İleri düzeyde fotoğraf eğitimi almak ve fotoğraf alanında rüştünü ispat etmek şarttır. Fotoğrafın kültür, sosyoloji ve psikoloji ilişkilerini de bilimsel olarak kavramak gerekir.

Sektörün daha yetkin daha bilinçli, üretken elemanlar kazanmasını istiyoruz. Fotoğraf Sanatı Kurumu olarak bu proje kapsamındaki fotoğraf desteğini bizler üstleneceğiz. Fotoğrafa yıllarını vermiş, deneyimli kadromuz, fotoğrafın bütün inceliklerini gençlerimize öğretebilmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Gençlerimizin fotoğrafı öğrenerek hayatlarını bu alanda kazanmaları için çaba harcayacağız.” dedi.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Finansmanını Sağladığı, Ankara Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkarlar Odası ile Fotoğraf Sanatı Kurumu ortaklığında yürütülmekte olan Nitelikli Grafik Tasarımcı Yetiştirme ve İstihdam Sağlama Projesi’nin amacı; yoksulluk riski altında bulunan iyi eğitim alamamış gençlerin sosyal entegrasyonu, istihdam edilebilirliğinin artırılması, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılmasına katkı sağlanmasıdır.

Proje ile 15-24 yaş aralığındaki 40 lise mezunu veya lise eğitimini yarım bırakmış işsiz gencin Ankara ilinde aranan nitelik ve beceriye sahip işgücü olarak (Grafik tasarımcı, Web tasarımcı, Dizgi Operatörü, 3D modelleme ve illüstrasyon uzmanı) yetiştirilmesi, matbaacılık ve reklamcılık sektör işletmeleri ile görüşülerek kursiyerlere istihdam olanakları sağlanması, verilecek eğitim, seminer ve gerçekleştirilecek etkinlikler ile hobi kazandırılması ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması hedefleniyor.