img

Ankara Matbaacılar Ciltçiler Ve Sanatkârlar Odası 09.09.1979 yılında üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak mesleki yönden gelişmesini sağlamak amacıyla Ulus, Hilal Sokak’ta Satılmış Naz ve arkadaşları tarafından kuruldu. 1989 yılına kadar burada faaliyetine devam etti.

O zamanki adıyla Matbaacılar Derneği, bugün İvedik Organize Sanayi bölgesinde bulunan Matbaacılar Sanayi Sitesi’nin kurulması için öncülük etmiş ve sitenin kurulmasını sağlayarak Ankaralı matbaacıların iş yeri sahibi olmasına destek olmuştur.
1981 yılından sonra ülkemizin içinde bulunduğu kağıt sorununu çözmek için S.S. Matbaacılar Küçük Sanat Üretim ve Pazarlama kooperatifini kurmuştur. Böylece Ankaralı matbaacıların büyük sorunu olan kağıt meselesini, SEKA’dan tahsis ederek çözüme kavuşmasını sağlamıştır.

1989 yılında Toros Sokak’taki yeni yerine taşınmış ve faaliyetlerine burada devam etmiştir. Türkiye’de ilk defa Matbaacılar Rehberini çıkarmış ve 1979 yılından beri yayımlanan Matbaacıların Sesi gazetesini dergi olarak çıkarmaya başlayarak Odanın parasal yönden güçlenmesi sağlanmıştır.
Odamız, 2010 yılında Türkiye genelindeki Matbaacılar Odaları ve derneklerinin katılımıyla Matbaacılar Federasyonu’nun kurulmasına öncülük etmiştir.

Oda, şu anda İvedik Organize Sanayi Bölgesindeki dört katlı yeni binasında meslektaşlarına hizmet vermekte olup, Odanın 125 kişilik konferans salonu da üyelerin hizmetine sunulmuştur. Üyelerine en iyi hizmet vermeyi ilke edinen seçimle gelen yöneticileri ile Ankaralı matbaacıların sesi ve kulağı olmuş, 216. Sayısını çıkardığı mesleki dergisi, altıncısı yapılan Ankara Matbaacılar Rehberi, anlaşmalı matbaa defteri gibi kültür yayınlarının yanında 27.sini düzenlediği geleneksel Matbaacılar Gecesinde meslekte 25 yılını dolduran ustaları plaketle ödüllendirerek, onların acılı ve mutlu günlerinde daima yanlarında olmuştur.